Missä palaa? – Tornatorin metsän- ja luonnonhoidolliset kulotukset kesällä 2024

Metsäpaloilla ja metsänhoidollisella kulotuksella on metsän monimuotoisuutta ja metsän terveyttä edistäviä vaikutuksia. Tornatorin vuotuiset kulotustavoitteet ovat korkealla: kesällä 2024 Tornatorin mailla kulotetaan noin 60 hehtaaria uudistusaloja ja säästöpuuryhmiä. Yhtiön kulotukset painottuvat Itä- ja Pohjois-Suomeen.

Pelastuslaki (7§) antaa mahdollisuuden suorittaa metsänhoidollista kulotusta maastopalovaroituksen voimassaolon aikana erityistä varovaisuutta noudattaen. Metsänhoidolliset kulotukset tehdään maastopalovaroituksen aikana, koska silloin metsä on palamiseen riittävän kuivaa. Märällä tai kostealla kelillä kulotus ei onnistu. Kulotus on hallittua tulen käyttöä, joka mainitulla erityisellä varovaisuudella voidaan pitää hallinnassa.

Lisätietoja: Rauli Perkiö, luonnonhoidon asiantuntija, Tornator Oyj, puh. 050 479 3820

Kulotuksia toteutetaan seuraavasti:

23.5.2024 Kuopio, Lamperila
27.5.2024 Ilomantsi, Silvenvaara
6.6.2024 Lieksa, Uusikylä
26.6.2024 Heinävesi, Kokkolansalo
26.6.2024 Ruokolahti, Huuhanrannan paahdeympäristön luonnonhoidollinen kulotus

HUOM! Päivittyvä tiedote.

Miksi kulotetaan maastopalovaroituksen aikana?

Kulotukset on tehtävä metsäpalovaroituksen aikana, koska silloin metsä on palamiseen riittävän kuivaa. Märällä tai kostealla kelillä kulotus ei onnistu.

Pelastuslaki (7§) antaa mahdollisuuden kulottaa metsäpalovaroituksen voimassaolon aikana erityistä varovaisuutta noudattaen. Lisäksi metsämaan kulotus on aina suoritettava kulotuksen käytännön työhön perehtyneen metsäammattilaisen valvonnassa.

Kulotus on hallittua tulen käyttöä, joka mainitulla erityisellä varovaisuudella voidaan pitää hallinnassa. Kulotukset myös toteutetaan yhteistyössä paikallisen pelastuslaitoksen kanssa.

Makkaranuotiosta tai muusta avotulen käytöstä karannut metsäpalo sen sijaan ei ole hallittua ja varovaisuudella toteutettavaa tulen käyttöä, vaan hallitsematon metsäpalo. Hallitsemattomasti leviävän palon ehkäisemiseksi on avotulen teko kulotuksia lukuun ottamatta kielletty maastopalovaroituksen aikana.