Tornator turvaa kuukkelin elinympäristön

Tornator on lähestynyt ELY-keskusta aloittaakseen keskustelut pysyvän luonnonsuojelualueen perustamisesta Parikkalassa Soininmäessä sijaitsevalle metsätilalleen kuukkelireviirin ydinalueen turvaamiseksi.

Noin 17 hehtaarin alueella on suojelukriteerit täyttävää runsaslahopuustoista kangasmetsää sekä alueellisesti uhanalaisen kuukkelin elinympäristö. Lisäksi kohde rajautuu olemassa oleviin luonnonsuojelualueisiin.

Tällä suojeluun esitettävällä Soininmäen alueella ei ole tehty metsänkäsittelytoimenpiteitä kymmeneen vuoteen. Julkisessa keskustelussa esillä olleet noin kolmen hehtaarin uudistushakkuut kohdistettiin suunnitellusti ja paikallista asiantuntemusta hyödyntäen viereiselle Pienen Soinimäen alueelle, joka on kuukkelin ydinalueen ulkopuolella.

Yksittäisen uudistushakkuualan koko on ollut noin kaksi hehtaaria, toimenpiteet on suoritettu pesimäajan ulkopuolella ja niissä on noudatettu metsäalan, luonnonsuojelujärjestöjen ja tutkijoiden yhteistyönä laatimaa Metsänkäsittely kuukkelialueilla -ohjeistusta. Ohjeistuksen suosituksen mukaisesti, tilanteen selventämiseksi ja kuukkelireviirin pysyväksi turvaamiseksi Tornator on nyt myös tehnyt kuukkelin ydinalueesta METSO-suojeluesityksen ELY-keskukseen.

Tornatorin kaksoissertifioiduissa metsissä metsätalouden ja luonnon monimuotoisuuden yhteensovittaminen on luonnollinen osa henkilöstön arkea. Olemme Suomen suurin yksityinen metsänomistaja. 700 000 hehtaarin pinta-alalla syntyy väistämättä haastaviakin tulkintatilanteita, luonto ei ole missään täysin samanlaista. Yhtiö ja sen ammattitaitoinen henkilöstö ovat täysin sitoutuneet huolehtimaan metsien hoidosta niin, että ne parhaiten palvelevat ilmastonmuutoksen hillinnässä, turvaavat luonnon monimuotoisuutta ja siirtyvät myös tuleville sukupolville terveinä ja kasvukykyisinä.

Henrik Nieminen
Toimitusjohtaja
Tornator Oyj