Mitä on jatkuva kasvatus ja milloin se on hyvä valinta metsänhoitoon?

Metsässä, jossa jatkuvaa kasvatusta, on eri ikäisiä ja monen kokoisia puita sekä eri puulajeja. Jatkuvan kasvatuksen edellytys on, että uusia taimia syntyy luontaisesti. 

Talousmetsien metsänkasvatus voidaan jakaa kahteen kasvatusmenetelmään: jaksolliseen kasvatukseen ja jatkuvaan kasvatukseen.

Kun metsässä sovelletaan jatkuvaa kasvatusta, sieltä löytyy monen kokoisia ja eri-ikäisiä puita. Tärkeää on puuston kerroksellisuus eli metsästä löytyy tasaisesti eri-ikävaiheissa olevaa, monipuolista puustoa. Hakkuita tehdään poistamalla osa puista joko poimintahakkuin tai pienaukkohakkuulla. Näin muodostetaan ja vapautetaan tilaa luontaisesti syntyville taimille. Hakkuukierto toistuu noin 15–20 vuoden välein.  

Verrattuna jaksolliseen kasvatukseen, jatkuvan kasvatuksen hakkuukertojen kertymät ja niistä saatavat tulot ovat pienempiä. Useat korjuukerrat pitävät myös sisällään haittapuolia. Korjuita tehdessä puusto altistuu maaston korjuuvaurioille, mikä voi edesauttaa metsätuhojen syntyä.  

Jatkuva kasvatus ei tutkimusten mukaan sovellu kaikille kasvupaikoille. Parhaat tulokset jatkuvalla kasvatuksella saavutetaan turvemailla. Tornator on siirtynyt jatkuvaan kasvatukseen erityisesti karuimmilla rämeillä Pohjois-Karjalasta Pohjois-Suomeen ulottuvalla alueella. Jatkuva kasvatus ei tutkimusten mukaan sovellu kaikille kasvupaikoille. Parhaat tulokset jatkuvalla kasvatuksella saavutetaan rehevillä turvemailla.

Tornator on siirtynyt jatkuvaan kasvatukseen erityisesti karuimmilla rämeillä Pohjois-Karjalasta Pohjois-Suomeen ulottuvalla alueella. Lue Tornatorin metsänhoidosta: Mitä periaatteita Tornator noudattaa metsien kasvatuksessa?

Mikä on oikea metsänhoitotapa kuhunkin tilanteeseen? 

Kullekin metsälle ja metsänomistajalle oikea tapa kasvattaa metsää riippuu metsikön rakenteesta, maaperästä sekä metsänomistajan tavoitteista. Esimerkiksi turvemaalla, kun tuotto-odotukset ovat maltilliset, jatkuva kasvatus voi olla toimivin ratkaisu.  

Lisää jatkuvasta kasvatuksesta voit lukea esimerkiksi: