Mitä periaatteita Tornator noudattaa metsien kasvatuksessa? 

Tornator omistaa Suomessa noin 700 000 hehtaaria metsää, joka on pääasiassa jaksollisen kasvatuksen piirissä. 

Jatkuvaa kasvatusta käsittelevässä blogissa kerroimme, että kullekin metsälle ja metsänomistajalle oikea tapa kasvattaa metsää riippuu metsikön rakenteesta, maaperästä sekä metsänomistajan tavoitteista.  

Me Tornatorilla olemme profiloituneet tuottavaan metsätalouteen ja siksi kasvatamme metsiämme pääasiassa jaksollisen kasvatuksen menetelmin. Tavoitteisiimme ei sovellu mikään ääripää – ei tehometsätalous tai kaikkien metsien suojeleminen.  

Me haluamme tuottaa hyvinvointia nykyisille ja tuleville sukupolville. Siksi kuljemme keskitietä huolehtien kestävyyden eri osa-alueiden – taloudellisen, sosiaalisen ja ympäristövastuun – toteutumisesta pitkällä aikavälillä. Tämä vaatii pitkäjänteisyyttä ja kompromisseja. 

Jaksollinen kasvatus palvelee tarpeitamme  

Suurin osa metsistämme on siis jaksollisen kasvatuksen piirissä: istutamme uuden metsän, hoidamme taimikkoa, teemme harvennushakkuita, ja lopulta on uudistushakkuun aika. Uudistushakkuumme perustuvat pitkän ajan kestävään hakkuusuunnitelmaan.   

Uudistushakkuiden ajoitus herättää monesti yleistä keskustelua. Suomalaisittain on tavallista ajatella, että metsässä kasvatetaan tukkipuuta, ja näin on myös meidän metsissämme. Me kasvatamme puuta kestävästi markkinoiden tarpeeseen, ja uudistushakkuun ajankohta vaihtelee metsänomistajan tavoitteiden mukaisesti, jolloin meidän metsissämme ajankohta voi olla aiemmin kuin jonkun toisen metsänomistajan. 

Sopivissa kohteissa sovellamme jatkuvan kasvatuksen periaatteita 

Jatkuvan kasvatuksen periaatteita ja pienaukkohakkuita toteutamme kohteissa, joissa uudistaminen olisi muutoin vaikeaa. Luontaista uudistamista toteutamme vain siellä, missä sille on hyvät edellytykset eli yleensä rehevillä turvemailla. 

Tornatorin metsistä jatkuva peitteisen metsänkasvatuksen piirissä on n. 20 000 hehtaaria metsämaata. Määrä on jalkapallokenttinä noin 28 000 kenttää.   

Lait, standardit ja sertifikaatit ohjaavat toimintaamme 

Tornatorin, kuten jokaisen metsänomistajan, on huomioitava metsänhoidossa ja hakkuissa muun muassa metsä- ja luonnonsuojelulain vaatimukset sekä kaavoitusasiat. Näiden lisäksi me noudatamme metsäsertifikaattien vaatimuksia. 

Suomessa on käytössä kaksi sertifiointijärjestelmää: PEFC ja FSC. Näiden sertifiointien tarkoitus on varmistaa, että metsiä käytetään vastuullisesti ja kestävästi.  Suomen talousmetsistä noin 90 prosenttia on PEFC-sertifioituja ja 10 prosenttia FSC-sertifioituja. Yhteensä sertifioitua metsää on Suomessa noin 19,3 miljoonaa hehtaaria. 

Koko Tornatorin metsäomaisuus Suomessa, 700 000 hehtaaria, on kaksoissertifioitu eli hoidamme ja käsittelemme metsiämme FSC- ja PEFC-sertifikaatteja noudattaen. Huomioimme sertifikaattien vaatimukset päivittäin, kun suunnittelemme metsänhoitotöitä ja hakkuita, teiden rakentamista tai perusparantamista tai vaikkapa jonkin kohteen ennallistamista.  

Sertifikaatteihin liittyviä toimenpiteitä ovat esimerkiksi säästöpuuryhmien jättäminen, kulotukset, suojakaistojen jättäminen vesistöjen ja erityisen tärkeiden elinympäristöjen ympärille, lahopuiden säilyttäminen, lehtipuusekoituksen sekä muun muassa metsän eläimille tärkeiden suojatiheikköjen ylläpitäminen.  

Ulkopuolinen valvonta on tärkeää – jatkuva oma valvonta pitää arjen kurssissa 

Lakien, sertifikaattien ja omien standardiemme noudattamista on tärkeää valvoa.  Arkipäivässä oma valvonta ja seuranta on tärkeässä roolissa. Metsurit ja yrittäjät tekevät oman työn laadunvalvontaa mittaamalla omilta työkohteiltaan muun muassa jäävän puuston määrää ja maanmuokkauksen laatua. 

Sertifikaatteja auditoidaan ulkopuolisten tahojen puolesta säännöllisesti. Esimerkiksi vuosittaisesta FSC-auditoinnista saadaan kattava raportti, josta käy ilmi kehityskohteita ja -tarpeita. Lisäksi raporttiin on kirjattu huomautukset, lievät poikkeamat ja poikkeamat. Tärkeä palaute ohjaa kehitysresurssejamme oikeaan suuntaan. 

Näillä periaatteilla sekä jatkuvasti metsästä uutta oppimalla kasvatetaan Tornatorin metsiä yli sukupolvien.