Tornator parantaa metsänhoidon urakoinnin laatutasoa ja torjuu ulkomaisen työvoiman hyväksikäytön riskejä

Tornator on merkittävä toimija ja työllistäjä metsänhoitokentässä: hoidamme vuosittain yli 60 000 metsänhoitotyömaata, ja metsämme työllistävät yhteensä yli 1600 henkilötyövuotta. Esimerkiksi kevätkaudella työmaillamme istutetaan joka päivä noin puoli miljoonaa puuntainta. Nämä työmaat hoidamme pitkälti sopimussuhteisten urakoitsijoiden ja heidän työntekijöidensä voimin. Me vastaamme viime kädessä heidänkin työnsä laadusta.

Metsäalan urakoinnin haasteet

Tornatorilla on noin 250 urakointikumppania. Suurin osa heistä edustaa mikroyrityksiä (<10 hlöä), mutta joukkoon mahtuu myös keskisuuria yrityksiä, jotka työllistävät runsaasti ulkomaista työvoimaa. Metsäalalle nämä työntekijät ovat välttämättömyys: ilman ulkomaista työvoimaa metsät uhkaavat jäädä hoitamatta. Vertailu muihin Pohjoismaihin osoittaa, että siellä palvelu- ja metsäsektorit ovat jo pitkään turvautuneet ulkomaiseen työvoimaan. Suomi seuraa tätä kehitystä.

Eritasoisten urakoitsijoiden kanssa toimiessa on tärkeää, että meillä on yhteinen näkemys metsänhoidosta ja sen laadusta sekä mm. työturvallisuusseikoista ja työnteon ehdoista. Näistä asioista sovitaan urakointisopimuksella, jonka noudattamista valvomme osana operaatioprosessia. Tämän lisäksi olemme teettäneet ostopalveluna ulkomaista työvoimaa käyttävien metsäpalveluyritysten auditointeja. Myös valvova viranomainen (AVI) tekee työmaatarkastuksia.

Olemme puuttuneet työkohteiden tarkastuksissa havaittuihin poikkeamiin ja kehitämme toimintatapaamme vastaamaan auditoinneissa havaittuihin haasteisiin. Lisäksi olemme lopettaneet yhteistyön sellaisten toimijoiden kanssa, joiden toiminnalla ei ole ollut edellytyksiä vastuulliselle metsänhoidolle. Esimerkkejä yksittäisistä puutteista olivat minimipalkan suorittamisen todentaminen sekä urakoitsijoiden työturvallisuusohjeiden ja työhön opastuksen dokumentointi. Yleisin syy puutteisiin oli tiedon puute, ei tarkoituksellisuus.  

Vastuullisessa metsänhoidossa korostuu myös työturvallisuuskulttuurin ja perehdytyksen merkitys. Perehdytyksen tulee antaa työn suorittajalle riittävät valmiudet toimia tehtävässä turvallisesti. Työvoiman kansainvälistyminen on lisännyt tarvetta yhtenäistää noudatettuja toimintatapoja ja varmistaa, että työ toteutetaan sille asetettujen vaatimusten mukaisena.

Tornator nostaa vaatimustasoa suhteessa yrittäjiinsä 

Edellytämme kaikilta urakoitsijoiltamme vastuullista toimintaa. Tämän tukemiseksi yhtenäistämme urakoitsijatoimintaamme ja tarjoamme työtä suorittaville yrittäjille ratkaisuja auditoinneissa havaittujen poikkeamien selkeyttämiseksi. Tulemme tekemään merkittävää urakoinnin hallinnan vakiointia, jonka kautta laatutaso nousee. Laatu on myös yksi Tornatorin uuden strategian kulmakivistä.

Korjaaviin toimenpiteisiin on auditointien pohjalta ryhdytty. Tornator perusti urakointipäällikön vakanssin yhtiön alaisuudessaan tapahtuvan urakoinnin kehittämiseksi, ja DI Niklas Tavasti on aloittanut tehtävässä marraskuun alussa. Yhtiö on myös päivittämässä urakointisopimuksiaan huomioimaan entistä paremmin ulkomaisen työvoiman käyttöön liittyvät vaatimukset ja laatu- ja ympäristötavoitteisiin liittyvien poikkeamien käsittelyn. Yhtiö korostaa tarjoamiaan urakoitsijoiden koulutusresursseja ja lisää omavalvontaa metsäomaisuutensa hallinnoinnissa. ”Urakoinnin lähtökohtana on hyvinvoiva ja tyytyväinen työntekijä. Vastuullisesti asiansa hoitaville ja kehittyville yrityksille Tornator tarjoaa töitä pitkäjänteisesti. Haluamme toimia alan parhaiden osaajien kanssa, minkä lisäksi panostamme myös perehdytyksiin”, sanoo operaatiopäällikkö Ville Nousiainen.

Lisätietoja: Ville Nousiainen, operaatiopäällikkö, puh. 050 576 4507, etunimi.sukunimi@tornator.fi

Tornator on johtava kestävään metsätalouteen erikoistunut yhtiö Euroopassa. Se omistaa metsiä Suomen lisäksi Virossa ja Romaniassa. Konsernin liikevaihto oli vuonna 2023 noin 195 miljoona euroa ja taseen koko noin 3,6 miljardia euroa. Konserni työllistää suoraan noin 190 henkilöä. Kaikkiaan yhtiön metsät työllistävät suoraan omaa henkilökuntaa sekä yrittäjiä ja heidän työntekijöitään noin 1600 henkilötyövuoden verran. Emoyhtiön omistajat ovat suomalaisia, pääosin institutionaalisia sijoittajia. Tornatorin missio on luoda kestävää hyvinvointia metsästä.