Pienvesien ennallistaminen ja kunnostus Tornatorin metsissä

Tornator toteuttaa vuosittain useita metsä- ja vesielinympäristöjen kunnostushankkeita osana monimuotoisuusohjelmaansa. Vuonna 2024 yhtiö kunnosti esimerkiksi puroja ja lähteitä.

Millaista on pienvesien ennallistaminen ja kunnostus Tornatorin metsissä? Luonnonhoidon asiantuntija Rauli Perkiö vastasi kysymyksiin kunnostamisesta.

Miksi vuoden 2024 pienvesikohteet tarvitsivat kunnostamista tai ennallistamista, ja mikä ne oli muuttanut? 

”Esimerkiksi lähteitä ja puroja on ihan kuivaamalla kuivatettu. Puroja on myös kaivettu syvemmiksi ja perattu puunuittoa varten. Pienvesien luontainen elinympäristö on näin muuttunut kuivemmaksi. Kyse on hyvin lajirikkaista elinympäristöistä ja usein myös uhanalaisten lajien kasvu- tai elinpaikasta. Puroihin on myös ohjattu vesiä, jotka eivät alun perin ole sinne kuuluneet.”

Ennallistamisen jälkeen vesi on löytänyt paikkansa vanhalle uomalle, joka on kuivunut kymmeniä vuosia sitten tehdyn ojituksen seurauksena.

Mitä kunnostamisessa tavoitellaan? 

”Tavoitteena on, että elinympäristö palautuu hiljalleen lähemmäs luonnontilaa, mikä mahdollistaa sen, että siinä elää pienvesille tyypillinen lajisto.”

Miten pienvesien ennallistaminen toteutetaan vaihe vaiheelta?

”Se vaihtelee hyvin paljon riippuen lähtötilanteesta. Osa kohteista voi olla jo niin muuttuneita, ettei niiden kunnostus kannata. Samoin hyvin lähellä luonnontilaa olevaa kohdetta ei kannata väkisin yrittää tehdä paremmaksi.”

”Aivan ensimmäiseksi selvitetään pienvesialueen ekologinen tila, ja huomioidaan esimerkiksi puuttuva lajisto ja tunnistetaan ongelmakohdat. Niitä voivat olla esimerkiksi alhainen vedenpinta, kuivuminen, eroosio tai haitalliset rakenteet.”

”Seuraavaksi päätetään ja toteutetaan tarvittavat kunnostustoimet, esimerkiksi pohjapatojen tai -kynnysten rakentaminen tai vanhojen rakenteiden poistaminen.”

Kuvassa tukitaan oja, jota pitkin kauempana olevasta purosta sinne luontaisesti kuuluvat vedet karkasivat.

”Käytännön kunnostustyö vie yleensä vain muutaman päivän, mutta kohdevalinta ja huolellinen suunnittelu vie kuukausia. Toteutuksessa tarvitsemme kumppaniemme apua – kunnostustyöt tekee usein paikallinen sopimusurakoitsijamme. Teemme myös yhteistyötä paikallisten kyläyhteisöjen ja viranomaisten kanssa.”

Seurataanko tai mitataanko kohteen ekologisen tilan palautumista? 

”Jokaisella kohteella ei tehdä systemaattista seurantaa. Kunnostus- ja ennallistamistoimien vaikuttavuus on todennettu lukuisissa ekologisissa tutkimuksissa. Tutkimustietoon pohjautuen tiedämme myös, minkälainen kohteen olisi oltava, jotta se vastaisi parhaiten luontaista elinympäristöä.” 

”Tornatorin metsien kunnostettuja lähteitä tutkitaan parhaillaan eDNA-pohjaisilla menetelmillä Jyväskylän yliopiston väitöskirjatutkimuksessa, jonka tavoitteena on selvittää muun muassa lähteiden ennallistamisen vaikuttavuutta sekä tehdä lajistoselvityksiä. Tutkimus tullee tuottamaan uutta tietoa etenkin pitkällä aikavälillä.”

Varjoisa ja viileä ympäristö, veden pinnan korkeusvaihtelut ja lahopuu ovat tekijöitä, jotka muodostavat purosta ja sen lähiympäristöstä lajirikkaan ja monimuotoisuuden kannalta arvokkaan ympäristön.

Kiinnostaako pienvesien ennallistaminen ja kunnostus Tornatorin metsissä tai metsänhoitosisällöt? Kerromme lisää LinkedInissä