Ulkomainen metsätyöntekijä Suomessa – Kestävää metsätaloutta ihmiset ytimessä 

Suomen metsissä on työn touhussa yhä useammin ulkomainen metsätyöntekijä. 

Ulkomainen työvoima on yhä keskeisemmässä roolissa suomalaisen metsätalouden arjessa, eikä Tornator muodosta tässä poikkeusta. 

Tornatorilla metsänhoitotyömaita on vuosittain yli 60 000 kpl, ja niiden toteutus työllistää yhteensä yli 1600 henkilötyövuotta. Suurin osa työstä tehdään kumppaniyritysten kautta. 250 urakointikumppanin joukossa on mikroyritysten lisäksi myös suurempia toimijoita, jotka työllistävät merkittävän määrän ulkomaista työvoimaa. 

Ilmiönä ulkomaisen työvoiman lisääntyminen tarkoittaa, että vastuullisten työehtojen ja työturvallisuuden varmistaminen ei ole vain yksittäisen yrityksen asia, vaan koko alan yhteinen haaste ja mahdollisuus. 

Ulkomainen metsätyöntekijä kohtaa monia haasteita 

Ensimmäiset haasteet, jotka ulkomainen metsätyöntekijä kohtaa, ovat luonnollisesti kielimuuri ja kulttuurierot. Töissä taas haasteena on omaksua suomalaisen metsänhoidon periaatteet sekä esimerkiksi sertifikaattien vaatimukset. Sen päälle suomalaisen työelämän, lainsäädännön, työehtojen ja työntekijän oikeuksien tunteminen on tuo kuvioon ihan oman haastekertoimensa. Myös metsänhoidon käytännöt voivat erota merkittävästi työntekijän kotimaan käytännöistä.

Haasteista johtuen yksittäisen työntekijän voi olla vaikea tietää omia oikeuksiaan esimerkiksi perehdyttämiseen, työturvallisuuteen, työterveyshuoltoon ja palkkaukseen liittyen, saati puolustaa niitä ilman ammattiliittojen tai muiden tukiverkostojen apua.   

Kielimuuri lisää väärinymmärrysten ja työturvallisuusriskien mahdollisuutta. Pahimmillaan ulkomaiset metsurit voivat jäädä epäselvien sopimusten tai riittämättömän perehdytyksen vuoksi haavoittuvaan asemaan, jossa heidän peruspalkkansa jää liian alhaiseksi tai työehtosopimuksia ei noudateta asianmukaisesti. Inhimillisen vääryyden lisäksi se vääristää myös kilpailua alalla. 

Ulkomainen metsätyöntekijä tarvitsee tasapuoliset ja turvalliset työolot 

Metsätyö on fyysisesti vaativaa ja riskialtista. Työhön liittyvät vaarat, kuten kaatuvat puut, moottorisahat ja vaihtelevat sääolosuhteet, edellyttävät huolellista turvallisuusajattelua. Metsätöissä turvallisuus ei ole vain yksilön asia, vaan koko työmaan sujuvuus riippuu siitä, että kaikki toimivat yhteisten pelisääntöjen mukaisesti.

Jokaisella työntekijällä on oikeus turvalliseen työympäristöön ja asianmukaiseen suojavarustukseen riippumatta kansallisuudestaan tai työsuhteen muodosta. On tärkeää varmistaa, että jokainen ulkomainen metsätyöntekijä ymmärtää työturvallisuusohjeet ja saa riittävän perehdytyksen. Tämä voi olla haaste, jos kielimuuri vaikeuttaa tiedonkulkua.

Alan toimijoiden tulee huolehtia, että turvallisuuskoulutus on selkeää ja tarvittaessa monikielistä, jotta jokainen työntekijä pystyy omaksumaan olennaiset turvallisuusasiat. 

Vastuullisuus on metsäalan yrityksille myös tuottavaa

Työehtojen ja -turvallisuuden parantaminen ei ole pelkästään eettinen valinta – se on myös järkevää liiketoimintaa. Kun työolosuhteet ovat kunnossa, tapaturmien ja sairastumisten määrä vähenevät, samoin poissaolot ja keskeytykset työmailla. Tämä vaikuttaa suoraan työtehokkuuteen.  

Hyvät työolot myös pidentävät työsuhteiden kestoa, mikä tuo mukanaan osaamisen ja kokemuksen karttumisen. Sitoutuneet ja motivoituneet työntekijät tekevät laadukkaampaa työtä, mikä hyödyttää koko metsäalaa. 

Lisäksi vastuullinen toiminta vaikuttaa yrityksen maineeseen ja kilpailukykyyn. Yritykset, jotka huolehtivat työntekijöidensä hyvinvoinnista, houkuttelevat osaavia työntekijöitä ja parantavat metsätalouden mainetta niin kansallisesti kuin kansainvälisesti.

Metsäala rakentaa vastuullisuudella hyvää mainetta 

Ulkomaiseen työvoimaan liittyvät ongelmat, kuten epäselvät työehdot tai heikot työturvallisuuskäytännöt, voivat vahingoittaa koko alan mainetta. Metsäala kilpailee osaavasta työvoimasta monien muiden toimialojen kanssa, ja siksi alasta on tehtävä houkutteleva myös työntekijöille – oli heidän taustansa mikä tahansa. 

Suomalainen metsätalous on maailman huippua kestävyydessä ja luonnonhoidossa. Samaa kunnianhimoa on sovellettava myös ihmisiin: vastuullinen metsätalous tarkoittaa myös työntekijöiden oikeuksista ja hyvinvoinnista huolehtimista. 

Tornator panostaa vastuulliseen metsätyöhön 

Me Tornatorilla haluamme toimia suunnannäyttäjänä, ja varmistaa, että yhteistyökumppanimme ja koko verkostomme sitoutuvat vastuullisiin työoloihin. Olemme ottaneet käyttöön useita konkreettisia toimenpiteitä ulkomaisen työvoiman aseman parantamiseksi: 

Auditoinnit ja valvonta: Teetämme ulkopuolisina palveluina ulkomaista työvoimaa käyttävien metsäpalveluyritysten auditointeja varmistaaksemme, että urakoitsijamme noudattavat sovittuja työehtoja ja työturvallisuusstandardeja. Olemme myös lisänneet työmaiden omatoimista valvontaa. 

Urakointipäällikön nimittäminen: Olemme perustaneet urakointipäällikön tehtävän kehittämään yhtiömme alaisuudessa tapahtuvaa urakointia. Diplomi-insinööri Niklas Tavasti aloitti tässä tehtävässä marraskuussa 2024. 

Urakointisopimusten päivittäminen: Päivitimme urakointisopimuksiamme, jotta ne huomioivat entistä paremmin ulkomaisen työvoiman käyttöön liittyvät vaatimukset, ihmisoikeudet sekä laatu- ja ympäristötavoitteisiin liittyvien poikkeamien käsittelyn. Urakoinnin ketjutus on jatkossa sallittua vain yksiportaisena ja Tornatorin hyväksymänä. Kevytyrittäjyys ei ole lainkaan sallittua, vaan edellytämme aina palvelun, jossa muodostuu y-tunnus ja toiminnalle on mahdollista hakea vastuuvakuutus.

Movenium-ohjelma urakoinnin hallintaan: Olemme ottaneet käyttöön rakennusalalla suositun sovelluksen tehostamaan työmaan hallintaa, parantamaan työnantajavelvoitteiden noudattamista ja varmistamaan urakointiketjujen vastuullisuutta. Movenium on digitaalinen työkalu, jonka avulla tiedämme ja tunnemme meille työskentelevät työntekijät.   

Työturvallisuuden ja perehdytyksen kehittäminen: Panostamme turvallisuuskulttuurin ja perehdytyksen parantamiseen, jotta kaikki työntekijät, myös ulkomaalaiset, saavat riittävät valmiudet toimia tehtävissään turvallisesti. Tarjoamme myös sähköistä koulutusmateriaalia. 

Olemme sitoutuneet edistämään reiluja ja turvallisia työoloja metsäalalla, jotta jokainen työntekijä voi tehdä työnsä asianmukaisissa olosuhteissa. Lue lisää aiheesta: Tornator parantaa metsänhoidon urakoinnin laatutasoa ja torjuu ulkomaisen työvoiman hyväksikäytön riskejä

Seuraa vastuullisuustyötämme LinkedInissä